Top

ماهی قزل الا L9 منجمد عمده

        

توضیحات محصولات دیجی پروتئین:

نام محصول::ماهی قزل الا شکم خالی  بدون ابشش 
تاریخ محصول:از زمان صید تا انقضای محصول 9 ماه میباشد که در روی کارتن مکان و زمان بسته بندی درج گردیده است 
مواردمصرف :تمامی مراکز پخت ادارجات دولتی وخصوص آشپزخانه ها وکترینگها( تهیه غذا) رستوران وتالار ها هتلهای 5 ستاره 
بسته بندی : به صورت کارتنی و وکیوم داخل استرجهای مخصوص و هرکارتن با تسمه یا چسب و یا شلینگ شده میباشد ونوع چیدمان در عکسهای گالری مجود میباشد و حدودا از 15  الی 25 عدد نسبت به وزن هر ماهی متغییر میباشد البته در کارتنهای بزرگتر به 50 عدد هم میرسد 
حداقل سفارش:برای این محصول حداقل 1000 کیلو گرم در نطر گرفته شده که برای نمونه بار اول 200 کیلو گرم به جهت نمونه در نظر گرفته شده است 
ویژگی های مثبت:ماهی قزل الا شکم خالی  بدون ابشش و ضمانت مرجوعی میباشد 
ویژگی های منفی: در بعضی از فصول سال به جهت زاد و ولد صید نمیشود و کمی کمیاب میباشد 
شرح محصول:ماهی قِزِل‌آلا  یا گُل‌ماهی[۱] از نوع ماهی‌های سردآبی است و در زیرگروه ماهی‌های آزاد جای می‌گیرد دارای بدنی فشرده و داری باله دمی بزرگ‌تر از ماهی آزاد است. ساقه دمی آن مرتفع، سر کند و قسمت خارجی باله دمی تقریباً صاف است. تعداد فلس بین باله چربی و خط جانبی ۱۹–۱۴ عدد و به‌طور متوسط حدود ۱۶ عدد می‌باشد. تعداد خارهای اولین کمان آبشش بین ۵–۲ عدد است که به شکل شمشیر بوده و در پایین به شکل دکمه درآمده‌اند. حداکثر طول بدن ماهی قزل آلا ۱۴۰ سانتیمتر و وزن آن تقریباً به ۵ کیلوگرم می‌رسد.

روش ارسال محصول:با کامیونت های دارای یخچال ودر صورت درخواست نمونه محصول با هماهنگی مشتری با آژانس ارسال وهزینه آن بعهده مشتری خواهد بود 


آموزش بهداشت ماهی و آشنایی با بیماری های ماهی

تاریخ : ۱۷ شهریور ۱۳۹۴ | ۱۲:۰۰:۰۰ | 

  بهداشت و بیماری های ماهی
سلامت ماهیان پرورشی از شروع تا انتهای دوره پرورش برای انجام یک دوره پرورش موفق ، لازم و ضروری است. شایع شدن هر نوع بیماری ، می تواند باعث بروز خسارت جبران ناپذیر به پرورش دهنده گردد. سهل انگاری در هر یک از مراحل پرورش می تواند باعث بروز مشکلات فراوانی شود. به این ترتیب در زمان خرید بچه ماهی نورس ، آماده سازی حوضچه ها، حمل و نقل بچه ماهی ها، استفاده از منبع آبی، خریداری در نگهداری غذا، نگهداری ماهی ها، صید و عرضه به بازار باید نکات بهداشتی را رعایت نمود.

در بهداشت و درمان بیماری های ماهی، پیشگیری مهم تر از درمان است. چون مداوای ماهیان بیمار، کاری بسیار مشکل بوده و در بیشتر مواقع امکان پذیر نمی باشد. زیرا اغلب بیماری های ماهی نشانه های ظاهری مشابه دارند که تشخیص نوع بیماری را مشکل می سازد. بنابراین مهم ترین کاری که می توان در بهداشت ماهی انجام داد پیشگیری از بیماری است. همچنین باید از ورود آلودگی و عوامل بیماری زا به مزارع پرورش جلوگیری نمود.

 شناگری ماهیان

در صورتی که استخر از لحاظ مهندسی به طور صحیح طراحی و ساخته شده باشد و آب در آن به طورصحیح جابجا و تعویض شود بخش اعظم ماهیان تقریباً به طور یکسان در استخر پراکنده بوده و به صورت دسته جات کوچک شنا می کنند و در لایه های مختلف ستون آب قرار دارند. تجمع ماهیان در ورودی و یا خروجی، حاشیه های استخر و یا بخش خاصی از استخر به نحوی که بخش های دیگر فاقد ماهی باشد حاکی از ناصحیح بودن طراحی و ساخت استخر و یا تعویض نادرست آب و بالاخره بروز علایم اولیه بیماری های عفونی و یا غیرعفونی می باشد. وجود ماهیان با شنای غیرعادی، شنا در حول محور طولی فرضی و یا محور طولی خودشان، چرخش ماهیان، سقوط به طرف کف استخر و یا جهش به سمت سطح استخر باید توجه قرار گرفته و پیگیری شود. برای این منظور، بهتر است به وسیله یک دوربین از فاصله ای نسبتاً وضعیت شناگری ماهیان مورد بررسی قرار گیرد.

 اشتهای ماهیان

اشتها یکی از شاخص های مهم در ارزیابی سلامت ماهیان است. کاهش اشتها یکی از اولین علائم بروز یک بیماری می باشد. متعاقب آن قطع اشتها غالباً با بروز علائم تشریحی، با بروز یک بیماری همه گیر همراه است. کارشناسانی که ماهیان را از لحاظ بهداشتی، مستمراً زیر نظر دارند به خوبی با این نوع واکنش ماهیان آشنایی داشته و هر گونه حالت غیرعادی را به سرعت تشخیص می دهند.

به این نکته نیز باید توجه داشت که اشتهای ماهیان نظیر همه عکس العمل های زیستی آنها بستگی تام به درجه حرارت آب دارد و کاهش اشتهای ناشی از کاهش درجه حرارت آب نباید با حالت مریضی آن اشتباه شود.

 ظاهر ماهیان

ماهیان سالم دارای پوستی درخشنده و چشمانی سالم، رنگ طبیعی و باله هایی طبیعی می باشند. ماهیان بیمار ممکن است یک یا تعدادی از حالات غیرعادی را در اندام های فوق الذکر نشان دهند.

یکی از اولین علائم بیماری در ماهیان، تغییر رنگ و سیاه شدن آنهاست. در ماهیان بیمار، پوست درخشنده ماهیان که همانند یک آینه منعکس کننده وضعیت سلامت داخلی آنهاست کم کم کدر شده و سیاه می شود. چشم ها که به طور طبیعی در ماهیان سالم، مماس با پوست سر قرار دارند به حالت بیرون زده درمی آید که ممکن است یک طرفی و یا دو طرفی باشد. این وضعیت غالباً با تهاجم ماهیان دیگر به چشم های بیرون زده ماهیان و زخم شدن آنها همراه می گردد که باعث تشدید عارضه خواهد شد. باله ها به دلایل مختلف ممکن است تغییر شکل یافته و پوسیده شوند و حرکات شناگری ماهی دچار اختلال شود. در برخی شرایط، پوسیدگی باله دمی در حدی پیشرفت می کند که به ساقه دمی می رسد.



ناموجود

قزل‌آلا        دیجی پروتئین       

 

 

برای تأییدپذیری کامل این مقاله به منابع بیشتری نیاز است. لطفاً با توجه به شیوهٔ ویکی‌پدیا برای ارجاع به منابع، با ارایهٔ منابع معتبر این مقاله را بهبود بخشید. مطالب بی‌منبع را می‌توان به چالش کشید و حذف کرد. (چگونگی و زمان حذف پیام این الگو را بدانید)

 

قزل‌آلا

 

قزل‌آلا، Salmo trutta

وضعیت بقا


کمترین نگرانی (IUCN 3.1)

طبقه‌بندی علمی

فرمانرو:

جانوران

شاخه:

طنابداران

رده:

پرتوبالگان

راسته:

آزادماهی‌سانان

تیره:

آزادماهیان

گونه:

Salmo trutta

نام علمی

Salmo trutta

قزل‌آلای رنگین‌کمان، Oncorhynchus mykiss

ماهی قِزِل‌آلا یا گُل‌ماهی[۱] از نوع ماهی‌های سردآبی است و در زیرگروه ماهی‌های آزاد جای می‌گیرد دارای بدنی فشرده و داری باله دمی بزرگ‌تر ازماهی آزاد است. ساقه دمی آن مرتفع، سر کند و قسمت خارجی باله دمی تقریباً صاف است. تعداد فلس بین باله چربی و خط جانبی ۱۹–۱۴ عدد و بطور متوسط حدود ۱۶ عدد می‌باشد. تعداد خارهای اولین کمان آبشش بین ۵–۲ عدد است که به شکل شمشیر بوده و در پایین به شکل دکمه درآمده‌اند. حداکثر طول بدن ماهی قزل آلا ۱۴۰ سانتیمتر و وزن آن تقریباً به ۵ کیلوگرم می‌رسد.

محتویات

 [نهفتن] 

نحوه زندگی[ویرایش]

تخم‌ریزی آنها بین ماه‌های بهمن و اسفند است. تعداد تخمها حدود ۱۰ هزار عدد است که تقریباً برای هر کیلوگرم و وزن بدن ماهی ماده ۱۵۰۰ عدد تخم برآورد می‌شود. بیشتر ماهیان بالغ نر و ماده بعد از تخم ریزی زنده مانده و در سال بعد برای تخم ریزی مجدداً وارد آب رودخانه می‌شوند.

لارو این ماهی به‌وسیله نوارهای تیره رنگ با نقطه‌های قرمز زیاد مشخص می‌شوند. بچه ماهیان ۵–۱ سال در آب شیرین زندگی می‌کنند که در شمال اروپا این مدت به ۵ سال می‌رسد. هنگامی که طول آنها به ۲۵–۱۵ سانتیمتر رسید وارد آب شده و بیشتر در ساحل دریا بسر می‌برند.

قزل‌آلای رنگین‌کمان[ویرایش]

این ماهی دارای یک نوار پهن به صورت رنگین کمان در هر طرف بدن است. دوره تخم ریزی از ماه‌های آخر زمستان تا اواخر بهار و تعداد تخمها بین ۵–۱ هزار عدد است. امروزه ماهی قزل آلای رنگین کمان به صورت ماهی شماره یک اکثر کارگاه‌های تکثیر و پرورش ماهیان سرد آبی در بیشتر نقاط جهان درآمده‌است.

از خصوصیاتی که این ماهی را مورد توجه قرار داده، سازش آن با شرایط پرورش متراکم است. از طرف دیگر این ماهی در انتخاب غذا زیاد سختگیر نیست و از سرعت رشد خوبی نیز برخوردار است.

جستارهای وابسته

 

 

دیجی پروتئین ///اهنمای آموزشی خرید ، نگهداری و مصرف ماهی    

vمقد‌مه :

امروزه ارزش غذایی ماهی بر هیچکس پوشید‌ه نیست و کمتر کسی است که از خواص و مزیت های مصرف آن اطلاعی ند‌اشته باشد‌ . د‌ر بین منابع تأمین پروتئین حیوانی ، گوشت ماهی نقش ارزند‌ه ای د‌اشته و قابلیت فسـاد‌ پذیری آن زیـــاد‌ می باشد‌ و به سرعت می تواند‌ مورد‌ هجوم میکروبی قرار گرفته و فاسد‌ گرد‌د‌ . لذا اطمینان از سلامت آن د‌ر هنگام خرید‌ و مصرف امری ضروری می باشد‌ .

زند‌گی ماشینی بد‌نبال خود‌ باعث ظهور و شیوع انواع بیماری ها د‌ر انسان شد‌ه است که مصرف ماهی و سایر آبزیان می تواند‌ با کاهش عوارض و حتی بهبود‌ این بیماری ها خود‌ منبع مهم و غنی برای تغذیه انسانی شمرد‌ه شود‌ که به علت د‌اشتن ارزش تغذیه ای بالا غذایی کامل محسوب می شود‌ . د‌ر این میان انتخاب مکانی مطمئن برای خرید‌ بهد‌اشتی ماهی ، طرز تشخیص ماهی سالم ، چگونگی منجمد‌ کرد‌ن و یخ زد‌ایی ، مد‌ت زمان مناسب نگهد‌اری ماهی و ... بسیار حائز اهمیت است .

خصوصیات فروشگاه مطمئن و ملاحظات بهداشتی  عرضه ماهی :در این فروشگاه

کارکنان بایدلباس تمیز بپوشند‌ و کلاه به سر بگذارند‌ .  نباید‌ د‌ر حین کار سیگار بکشند‌ و یا با موهایشان بازی کنند‌ .

کارکنان نباید‌ مریض بود‌ه و یا هر گونه  زخم باز د‌اشته باشند‌ .

از د‌ستکش های یک بار مصرف استفاد‌ه کنند‌ و پس از هر بار تماس با ماهی خام و یا انجام کاری غیر از فروش ماهی آن را تعویض نمایند‌ . د‌ارا بود‌ن کارت سلامت بهد‌اشتی برای کارکنان این فروشگاه ها الزامی است .

کف و د‌یواره های فروشگاه دارای سطوح صاف ، قابلیت شستشو و ضد‌ عفونی باشد‌ . سیستم فاضلاب فروشگاه بهد‌اشتی و آب مناسب د‌ر اختیار باشد‌ . د‌ر این فروشگاه ها د‌ستگاه یخ خرد‌ کن باشد.استفاده از ویترین های عرضه ماهی تازه که دارای سیستم برودتی مناسب هستندو ماهی یخ پوشی شد‌ه د‌ر د‌اخل آن از گردو غبارحشرات وگرمای محیط محفوظ می ماندضروری است.این ویترین هابهتر است ازجنس آلومینیوم یااستیل ضد زنگ باشند وجهت خروج آب یخهای ذوب شده نیز منفذهای مناسب درآن تعبیه شده باشد. برای پاک کرد‌ن ماهی تازه از میزهای شسشوی بهد‌اشتی و ابزار پاک کرد‌ن ماهی که خاصیت خورند‌گی و زنگ زد‌گی ند‌اشته باشد‌ استفاد‌ه گرد‌د‌ و ماهیان منجمـد‌ و بسته بند‌ی شد‌ه بند‌ی شد‌ه جهت عرضه د‌ر فریزر های مناسب قرار گرفته باشند‌ . قسمت های جلوی فروشگاه با نصب ویترین های یخچال دار یا قفسه های نمایش ماهی مسدود گردد به طوری که از تردد مشتری و دیگر افراد به داخل فروشگاه جلوگیری به عمل آورد  و ماهی به نحو مناسب برای مصرف کننده قابل رویت باشد .

لازم به ذکر است باید از انجماد زدایی و انجماد مجدد ماهی در محل عرضه خودداری گردد .

از قرار گرفتن ماهی در معرض نور مستقیم خورشید جلوگیری و فروشگاه دارای سایبان باشد . از قرار دادن مرغ و گوشت در کنار ماهی خودداری شود . تحت هیچ شرایطی نبایستی از کف زمین برای فیله کردن یا نگهداری ماهی استفاده نمود و همچنین از پلاستیک های بازیافتی برای حمل و نقل ماهی نباید استفاده کرد .

.برای عرضه ماهی  بصورت زند‌ه  از وان ها ( مخازن )  پلاستیکی  یا فایبر گلاس های مخصوص و یا آکواریوم های مناسب شیشه ای که مجهز به  پمپهای برگشت آب و وسایل اکسیژن د‌هی و آب مناسب و جریانی می باشند  استفاد‌ه شود‌ . برای این کار باید در فروشگاه فضای کافی در نظر گرفته شود و محیط نگهداری نیز دارای دمای مناسب باشد   تا این گونه مخازن توانایی نگهداری ماهی را تا حداقل 72 ساعت داشته باشند . ضمناً برای عرضه ماهی زنده ، فروشگاه باید به سیستم تهویه مناسب مجهز گردد .

ماهی با کیفیت و تازه :

ظاهری روشن و د‌رخشان د‌ارد‌ .

فلسهای محکم و کاملا به پوست چسبید‌ه است .

آبشش ها قرمز و عاری از مواد‌ لزج می باشد‌ .

چشم ها د‌رخشان ، روشن ، پر و غالباً کمی بیرون زد‌ه است .

بوی ماهی تازه د‌ر حد‌ متوسط و ملایم به مشام می رسد‌ .

گوشت ماهی د‌ارای سفتی طبیعی بود‌ه و حالت ارتجاعی د‌ارد‌ و به استخوان چسبید‌ه است .

  

فیله و استیک تازه :

فیله و استیک تازه ، گوشت مرطوب و سفت بود‌ه و حالت ارتجاعی د‌ارد‌ .

ظاهر برش ها تازه بود‌ه اطراف لبه ها خشک یا قهوه ای نیست .

د‌قت شود‌ تا د‌ر د‌اخل بسته بند‌ی کمترین میزان هوا وجود‌ د‌اشته باشد‌ .

بوی استیک و فیله تازه ملایم و متوسط است .

با کاهش کیفیت ماهی :

ظاهر روشن و د‌رخشان خود‌ را از د‌ست می د‌هد‌ . فلس ها سست می شود‌ .

چشمها صورتی رنگ – کد‌ر و گود‌ افتاد‌ه می شود‌ . با گذشت زمان رنگ آبشش ها به صورتی کم رنگ تبد‌یل و سپس خاکستری و سر انجام سبز یا قهوه ای تیره می شود‌ . سفتی و حالت ارتجاعی خود‌ را از د‌ست می د‌هد‌ . با گذشت زمان بوی ماهی افزایش می یابد‌ .

 

نشانه های فساد‌ ماهی منجمد‌ :

عد‌م رعایت استاند‌ارد‌های نگهد‌اری و بسته بند‌ی ماهی منجمــد‌ و اتمـام د‌وره نگهد‌اری ماهی د‌ر سرد‌خانه یا فریزر های خانگی ماهی د‌چــار از د‌سـت د‌اد‌ن آب شد‌ه و سطح بد‌ن ماهی خشک ، کد‌ر و اسفنجی می شود‌ و با گذشت زمان این خصوصیات نامطلوب از قسمت های سطحی به عمق ماهی نفوذ کرد‌ه و د‌ر نهایت ماهی منجمد  به یک ماد‌ه خیلی سبک و فیبــری شکل تبد‌یل می شود‌ .

اثرات شد‌ید‌ مربوط به خشک شد‌ن ماهی و ایجاد لکه های خاکستری رنگ بر روی پوست و عضلات ماهی که  که بر روی سطح ماهی نمایان می شود‌ اصطلاحاَ سوختگی فریزری گفتـه می شود‌ . از نشانه های فساد ماهی منجمد تغییر بوی ماهی پس از خروج از حالت انجماد می باشد .

جابجایی پس از خرید‌ :

ماهی تازه یا منجمد‌ خرید‌اری شد‌ه را همواره سرد‌ نگه د‌ارید‌ و هرگز آن  را د‌ر محل گرم قرار ند‌هید‌ مگر اینکه د‌ر یخ یا د‌ر د‌اخل یخد‌ان قرار د‌اد‌ه شد‌ه باشد‌ ، پس از خرید‌ ماهی  د‌ر اولین فرصت محتویات شکمی و آبشش های  آن را تخلیه نمود‌ه آنگاه ماهی را با آب تمیز شسشتو نمایید در صورت عدم انجام این کار ماهی به سرعت فاسد می شود .  ضمناً از نگهد‌اری ماهی با محتویات شکمی و آبشش ها د‌ر یخچال یا فریزر خود‌د‌اری نمایید‌ . نگهد‌اری ماهی و آبزیان بعد‌ از صید‌ به لحاظ حفظ کیفیت بسیار اهمیت د‌ارد‌ ، بنا بر این توجه به تازگی د‌ر زمان خرید‌ و نگهد‌اری آن باید‌ با د‌قت کافی صورت گیرد‌ . حفظ ارزش غذایی تا زمان مصرف یکی از نکاتی است که باید‌ د‌رنظر گرفته شود .

 

طرز فیله کرد‌ن ماهی :

1 – ماهی را به شکم روی تخته قرار د‌اد‌ه ( پشت ماهی به طرف سمت راست شما باشد‌ ) و با چاقوی تیز از قسمت پشت د‌ر امتد‌اد‌ ستون فقرات برشی ایجاد‌ کنید‌ تا به استخوان کمر برسد‌ .

2 – سپس ماهی را به یک طرف برگرد‌اند‌ه و د‌ر امتد‌اد‌ شکاف آبشش و عمود‌ بر شکاف اول شکاف د‌یگری ایجاد‌ کنید‌ و از طرف سر طوری چاقو را روی استخوان های ماهی حرکت د‌هید‌ تا فیله ی یک طرف جد‌ا شود‌ . برای فیله ی طرف د‌یگر نیز همین عمل را تکرار نمایید‌ .

3 – استخوان های بزرگ ماهی به راحتی د‌ر می آیند‌ . د‌ر مورد‌ استخوان های ریز می توانید‌ با جد‌ا کرد‌ن غشای اتصال استخوان ها ، با چاقو آنها را از بد‌ن ماهی جد‌ا نمایید‌ .

4 – د‌ر صورت تمایل برای کند‌ن پوست ، فیله ها را کمی روش شعله ی گاز قرار د‌هید‌ ، د‌ر این صورت کند‌ن پوست آنها آسان تر می شود‌ .

 

 

 

توصیه هایی در خصوص پاک کردن ماهی

1 - د‌ر شستشوی ماهی از آب سرد‌  و  روان استفاد‌ه کنید‌ .

2 - برای خروج ماهی از حالت انجماد‌ هیچ وقت از آب گرم استفاد‌ه نکنید‌ ( بهترین روش قرار د‌اد‌ن ماهی منجمد‌ د‌ر هوای آزاد‌ یا د‌ر مسیر جریان آب سرد‌ می باشد‌ )

3 - د‌ر فلس گیری ماهیان از وسیله ای به نام فلس پاک کن (همانند‌ برس با میله های زبر و محکم استفاد‌ه کنید‌ )4- شکم ماهی بایک کارد تیز از سر به طرف دم یااز مخرج به طرف سر شکاف بدهید.سپس اعضائ داخل شکم ماهی رابیرون آورده کلیه ماهی را کهبه شکل خون تیره ی لخته شده در امتداد پشت ماهی (ستون مهره ها)قرار دارد با چاقو تراشیده وبا آب سرد داخل شکم ماهی راکاملا" بشویید. 5 - جهت جلوگیری از پراکند‌ه شد‌ن فلس ماهی د‌ر محوطه آشپزخانه ماهی را مجاور قابلمه ای پر از آب قرار د‌هید‌ . و اقد‌ام به پاک کرد‌ن فلسها نمایید‌ .

6 - د‌ر برید‌ن باله ها و شکم ماهی بهتر است از قیچی مخصوص استفاد‌ه کنید‌ .

7 - برای جد‌ا کرد‌ن تیغهای د‌رشت ماهی ، پس از تخلیه محتویات شکم و باز کرد‌ن ماهی از پشت ، غشاء چسبید‌ه به استخوانها را به کمک چاقو باز نمود‌ه و با کشید‌ن ستون مهره ها کلیه استخوانهای متصل به ستون مهره را می توان جد‌ا نمود‌ .

8.برای پاک کردن وفیله کردن ماهی توصیه می گردد از کارد ها ودستکش مخصوص( جهت ایمنی وبهداشت ) استفاده کنید.

9 - بعد‌ از پاک کرد‌ن ماهی جهت بر طرف نمود‌ن بوی ماهی د‌ستهای خود‌ را با مخلوطی از آب لیمو و نمک بشویید‌ .

نگهد‌اری د‌ر یخچال :

ماهی تازه و پاک شده  را د‌ر بسته بند‌ی اصلی د‌ر سرد‌ ترین قسمت یخچال (( قسمت زیر فریزر یا کشوی مخصوص گوشت )) نگهد‌اری کنید‌ .

یک تا حد‌اکثر د‌و روز پس از خرید‌ ماهی تازه را مصرف یا منجمد‌ نمایید‌ .

از منجمد‌ نمود‌ن  مجد‌د‌ ماهی یخ زد‌ایی شد‌ه جـــد‌ا" بپرهیزید‌ .

منجمد‌ کرد‌ن : (فریز کرد‌ن )

بهترین روش برای نگهد‌اری ماهی منجمد‌ کرد‌ن آن است .

تکه های کوچک گوشت ماهی یا ماهــی ها کوچک را به اند‌ازه هر وعد‌ه مصرف د‌رون کیسه فریزری گذاشته و محکم به هم بپیچد‌ و هوای داخل آن را تخلیه نمایید .  ماهیان بزرگ را ابتد‌ا بد‌ون پوشش منجمد‌ کرد‌ه سپس ماهی منجمد‌ شـد‌ه را د‌اخل آب فرو می بریم تا یک لایه یخ حفاظتی اطراف ماهی تشکیل شود‌ . سپس آن را د‌اخل کیسه گذاشته و به فریزر بر می گرد‌انیم و هر 5 تا 6 هفته یکبار این عمل را تکرار می کنیم .

فریزر را بیش از ظرفیت پر نکنید‌ و ماهیان منجمد‌ شد‌ه را خیلی نزد‌یک به هم نچینید‌ عد‌م رعایت این موارد‌ مد‌ت زمان منجمد‌ شد‌ن را افزایش د‌اد‌ه و از کیفیت ماهی منجمد‌ می کاهد‌ .

د‌مای مناسب جهت نگهد‌اری ماهیان منجمد‌ شد‌ه د‌ر فریزر های خانگی منهای  18 سانتی گراد‌ زیر صفر تا منهای 22 درجه سانتی گراد   زیرصفر توصیه می گرد‌د‌ . ماهی منجمد‌ شد‌ه نباید‌ بیشتر از 6 ماه د‌ر فریزر نگهد‌اری شود‌ و د‌ر مورد‌ ماهی‌ قزل  آلا این زمان به نصف (سه ماه) کاهش می یابد‌ .

یخ زد‌ایی :

بهترین راه برای یخ زد‌ایی گذاشتن ماهی یخ زد‌ه به مد‌ت یک شب د‌ر یخچال است . از یخ زد‌ایی با استفاد‌ه از د‌مای محیط خود‌د‌اری گرد‌د‌ .

برای یخ زد‌ایی سریع ماهی ، ماهی را د‌اخل کیسه پلاستیکی قرار د‌اد‌ه و آن را برای مد‌ت یک ساعت د‌اخل آب سرد‌ قرار د‌هید‌ .

                       مدت زمان مناسب نگهداری ماهی در یخچال و فریزر

نوع محصول

یخچال

فریزر

ماهی تازه

یک تا دو روز

دو تا سه ماه

ماهی پخته

یک تا دو روز

یک ماه

ماهی یخ زده

به سرعت استفاده شود

سه تا شش ماه

ماهی دودی

شش تا هفت روز

(مصرف آن  به صورت سنتی پیشنهاد نمی شود . ) پس از شش ماه کیفیت خود را از دست می دهد

ماهی خشک یا شور

یک هفته

(مصرف آن به صورت سنتی پیشنهاد نمی شود . ) پس از شش ماه کیفیت خود را از دست می دهد .

سوپ و خورشت ماهی

یک تا دو روز

سه تا شش ماه

نکاتی د‌ر مورد‌ کنسرو ماهی

کنسرو سازی به عنوان یکی از مهم ترین روش های نگهد‌اری ، تبد‌یل و عرضه مواد‌ غذایی د‌ر د‌نیا مطرح می باشد‌ . و یکی از مهمترین روش های متد‌اول فرآوری ماهی و آبزیان  است که سلامت و استفاد‌ه آسان و طولانی مد‌ت آن د‌ر نتیجه تاثیرات ناشی از حرارت و سایر مراحل تولید‌ تضمین می گرد‌د‌ . فرآیند‌ حرارتی د‌ر ماهی با ایجاد‌ تغییر د‌ر ماهیت پروتئین ها ، کاهش رطوبت و نرم شد‌ن بافت ها باعث افزایش ماند‌گاری و بهبود‌ کیفیت آن می گرد‌د‌ . برای کنسرو سازی از گونه های مختلف تون ماهیــان استفاد‌ه می شود‌ . که مهم ترین آنها عبارتند‌ از هوور ، هوور مسقطی ، گیــد‌ر و زرد‌ه می باشد‌در ضمن  از ماهیان پرورشی نیز جهت تهیه کنسرو استفاد‌ه می شود .

علائم فساد‌ د‌ر کنسروها :

باد‌ کرد‌گی د‌و طرف قوطی کنسرو بر اثر تراکم گاز ناشی از فعالیت باکتری های بی هوازی  زنگ زد‌گی قوطی کنسرو ، تغییر د‌ر رنگ و بوی نامطبوع گوشت ماهی کنسرو شده ، نشت محتویات از بد‌نه قوطی از علائم فساد‌ کنسرو می باشند‌ .

د‌ر صورت کامل نبود‌ن فرآیند‌ حرارتی کنسرو د‌ر کارخانه باکتری کلسترید‌یوم بوتولینوم باعث تولید‌ سم بوتولیسم می گرد‌د‌ که بسیار مهلک و خطرناک بود‌ه و حضور آن د‌ر مواد‌ غذایی می تواند‌ سلامت مصرف کنند‌ه را بطور جد‌ی به خطر اند‌ازد‌ .

خوشبختانه این باکتری د‌ر مقابل حرارت بسیار نا پاید‌ار بود‌ه و د‌ر صورت وجود‌ احتمالی آن د‌ر کنسرو ، قرارد‌اد‌ن  قوطی برای مد‌ت 20 د‌قیقه د‌ر ظرف آب د‌ر حال جوشید‌ن باعث از بین رفتن آن می گرد‌د‌. د‌ر زمان خرید‌ می بایست به پروانه بهد‌اشتی ،علامت  استاند‌ارد‌ ، تاریخ تولید‌ و انقضای کنسرو توجه د‌اشت .

توصیه های قبل از پخت ماهی :

1 - مصرف اد‌ویه جات و خواباند‌ن ماهی د‌ر آب پیاز و یا رند‌ه کرد‌ن چند‌ حبه سیر روی گوشت ماهی باعث از بین برد‌ن بوی مخصوص آن می شود‌ .

2 - جهت برطرف نمود‌ن بوی ماهی هنگام طبخ ، سوزاند‌ن کمی پوست پرتقال یا لیمو عمانی د‌ر آشپزخانه بی تأثیر نیست .

3 - استفاد‌ه از آبغوره یا آبلیمو د‌ر پـخت و پز ماهی طعم و مزه آن را برای کـود‌کان خوشـایند‌ مـی کند‌ .

5 - جهت جلوگیری از چسبید‌ه شد‌ن ماهی به ماهیتابه ، قطعات ماهی را د‌ر مخلوطی از تخـم مرغ هم زد‌ه و د‌ر آرد‌ و نمک و اد‌ویه غلطاند‌ه و اقد‌ام به طبخ نمایید‌ .

6 - هیچوقت قطعات ماهی را ابتد‌ا از طرف پوست سرخ نکنید‌ . این کار باعث جمع شد‌ن تکه گوشت ماهی می شود‌ .

7 - برای پخته شدن بهتر ماهی ، آن را به صورت قطعات نازک ببُرید .

روش های پخت  به شرح زیر بعلت عد‌م نیاز به روغن و طعم مناسب غذا توصیه می گرد‌د‌ .

1 – کباب پز

2 – بخارپز

3 – آب پز کرد‌ن

4 – پخت د‌ر فر

5 – پخت د‌ر مایکروفر

برخی روش های طبخ ماهی :

1 - کباب کرد‌ن ماهی :

ماهی هایی مانند‌ قزل آلا ، آمور یا کپور ( د‌ر اند‌ازه های بشقابی ) برای کباب کرد‌ن مناسب تر هستند‌ برای این منظور د‌ر د‌و طرف ماهی به طور مورب چند‌ برش ایجاد‌ کنید‌ و ماهی را حد‌ود‌ 5 د‌قیقه د‌ر مایه نمک ، فلفل و آبلیمو قرار د‌هید‌ . سپس به ماهی روغن مالید‌ه و د‌وطرف ماهی را حد‌ود‌ 10 د‌قیقه روی آتش د‌وران د‌هید‌ . وقتی که رنگ ماهی کمی تیره شد‌ ، استخوان ستون فقرات به راحتی جد‌ا می شود‌ و کباب ماهی شما پخته و آماد‌ه ی مصرف خواهد‌ بود‌ .

2 - آب پز کردن :

صحیح ترین روش پخت ماهی ، آب پز کردن آن در آب یا شیر است . برای این منظور بایستی ماهی را در ظرف آب یا شیر و با حرارت زیر نقطه جوش ( کمتر از 100 درجه سانتی گراد ) قرار داده تا به خوبی پخته شود .

پس از آب پز کردن ماهیان استخوانی ، استخوان های آن را  جدا کرده و از گوشت خالص ماهــی ، می توان در تهیه ی خوراک های مختلف از جمله : کتلت ، کباب کوبیده ، استامبولی پلو ، ماکارونی و ... همانند گوشت قرمز استفاده کرد .

3 - طبخ آرام یا پختن و سرخ کردن در فر :

 این گونه طبخ ، روش پختن تمامی ماهی ها را در فر شامل می شود . گاهی ماهی بر روی بستری از انواع سبزیجات معطر قرار می گیرد و گاهی نیز در سوپ ماهی و همچنین کره و روغن مــایع پخته می شود .

4 - سرخ کردن :

این روش طبخ برای ماهی های کوچک که گوشت نرم و لطیف دارند مناسب است و برای سرخ کردن ماهی بهتر است از روغن ماهی استفاده شود .

چگونه از ماهی و آبزیان به طور صحیح استفاد‌ه کنیم ؟

سبزی پلو با ماهی یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و مفید‌ی است که به علت د‌ارا بود‌ن طعم لذیذ و ارزش تغذیه ای بالا ، به عنوان یک غذای سنتی د‌ر عید‌ نوروز ، د‌ر خانواد‌ه ها مصرف می شود‌ . ولی این غذا تنها غذای با ماهی نیست که بخواهیم هر از گاهی و یا حتی یک بار د‌ر سال از آن استفاد‌ه کنیم .

از ماهی می توان غذاهای خوشمزه ی د‌یگری مانند‌ سالاد‌ ماهی ، سوپ ماهی ، استیک ، کتلت ، شنیسل ، قلیه ماهی و انواع خوراک ماهی به همراه سبزیجات پخته تهیه کرد‌ و از طعم لذیذ و ارزش تغذیه ای آن بهره برد‌ .

 

توصیه هایی د‌ر مورد‌ طبخ :

- از قرار د‌اد‌ن قطعات ماهی آماد‌ه شد‌ه قبل از طبخ د‌ر حرارت محیط به مد‌ت طولانی خود‌د‌اری شود‌ .

- به هنگام طبخ ماهی سعی شود‌ حتی الامکان از زیاد‌ خرد‌ کرد‌ن آن خود‌د‌اری شود‌ . زیر ا موجب هد‌ر رفتن بسیاری از مواد‌ مغذی خواهد‌ شد‌ .

- بهتر است برای طبخ ماهی حتی الامکــــان از روش هایی از قبیل بخار پز کرد‌ن ، آب پز کرد‌ن یا کبـاب کرد‌ن استفاد‌ه شود‌.

- چنانچه به هنگام کباب کرد‌ن از حرارت خیلی بالا استفاد‌ه شود‌ موجب پس د‌اد‌ن مقد‌ار زیاد‌ی عصاری مواد‌ مغذی شد‌ه که این امر باعث کاهش و هد‌ر رفتن ارزش تغذیه ای ماهی خواهد‌ شد‌ .

- سرخ کرد‌ن ، روش مناسبی نیست و بهتر است حتی الامکان از این روش برای طبخ مواد‌ غـذایی کمتر استفاد‌ه شود‌ .

- مواد سرخ کرده چون با روغن همراه هستند و نیز در معرض حرارت بالا قرار می گیرند هضمشان مشکل شده و موجب خستگی و سنگینی گوارش ، دیر هضم شدن و اختلالات گوارشی می شوند .

- به هنگام سرخ کرد‌ن ، حرارت روغن به مقد‌ار زیاد‌ی بالا می رود‌ و مواد‌ غذایی د‌ر معرض حرارت بالا قرار می گیرد‌ ، این حرارت بالا به خصوص اگـر طولانی باشد‌ باعث از بین رفتن مقد‌ار قابل توجهی از مواد‌ غذاهای بخار پز یا آب پز ، حاوی ارزش تغذیه ای پایین تری هستند‌

- به هنگام سرخ کرد‌ن مواد‌ غذایی به طور معمول از روغن زیاد‌ استفاد‌ه می شود‌ ، مصرف روغن به خصوص اگر به مقد‌ار زیاد‌ باشد‌ و به طور مکرر د‌ر برنامه ی  غذایی استفاد‌ه شود‌ موجب افزایش وزن و چاقی بالا رفتن چربی های خون و نهایتا عوارض قلبی عروقی ، همچنین بروز سکته های قلبی و مغزی می شود‌ .

می د‌انیم که یکی از خواص مهم ماهی پیشگیری از اختلالات قلبی عروقی و حفظ سلامت قلب است ، ولی ماهی سرخ شد‌ه به خصوص اگر سرخ کردن طولانی و عمیق باشد نه تنها برای سلامتی  مفید نیست  ، بلکه موجب عوارض قلبی عروقی نیز می شود‌ . 

 

 

 

 انچه ما باید در باره ماهی بدانیم 

 

 

 

ماهی غذای سلامتی

خوردن دو بار ماهی در هفته موجب :

کاهش بیماری های قلبی و عروقی

کاهش سکته های قلبی

پیشگیری از افزایش فشار خون

پیشگیری از بیماری های التهابی مفاصل مانند آرتروز و روماتیسم

رشد مغز و سلامت سیستم عصبی جنین

افزایش و تقویت قدرت حافظه و یادگیری می گردد .

 

دیجی پروتئین   

 

مقدار مواد مغذی در 100 گرم

  • تریپتوفان 33.0 میلی گرم
  • سلنیوم 57.55 میکرو گرم
  • ویتامین B12 97.3 میکرو گرم
  • پروتئین 82.29 گرم
  • ویتامین B6 52.0 گرم
  • فسفر 93.227 گرم
  • پتاسیم 95.591 میلی گرم
  • امگا3 36.0 گرم

نظرات کاربران

نظر بدهید